Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Wegański bardzo słodki melaśny placek do herbaty.


Składniki:

– 1/2 kg mąki
– 25 dag melasy
– 1 łyżla oliwy/ oleju
– szklanka naparu kawy (albo wody)
– paczka proszku do pieczenia
– 6 dag rodzynków (garstka)
– 1/2 łyżki kakao
– 1 łyżeczka anyżu albo cynamon i cukier waniliowy (lub inne słodkie przyprawy)

Przyrządzanie:

1) Zmieszać melasę z częścią naparu
2) Dodać przyprawy, kakao, oliwę i mąke zmieszaną z proszkiem, wymieszać
3) Dodać resztę naparu, namoczone rodzynki i zmielone w młynku migdały, dobrze wymieszać
4) Włożyc ciasto do natłuszczonej formy i piec 40 minut w 180*C

W oryginalnym przepisie zamiast melasy był syrop ziemniaczany (25 dag) + cukier (25 dag), więc troche słodko; myślę że oprócz melasy nadadzą sie też słody i miód. Smacznego!


Nadesłał/a: Maze