Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki (5 porcji):

-1 duży bakłażan
– 2 ząbki czosnku
– 4 łyżki stołowe płaskie tahini (pasta z sezamu)
– 4 łyżki soku z cytryny
– sól, słodka papryka (mielona)
– oliwa z oliwek
– posiekana pietruszka
– swieża czerwona papryka (słodka).

Przygotowanie Tahini:
Najpierw trzeba przygotować tahini czyli pastę z sezamu, która jest najbardziej znaną przyprawą w krajach arabskich. 4 szklanki sezamu wysypujemy na aluminiową brytwankę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200C) na około 10 minut, dopóki nie poczujemy aromatu podobnego do chałwy (nie wolno dopuścić aby sezam zbrązowiał). Po wyciągnięciu z piekarnika czekamy aż sezam ostygnie, po czym miksujemy go z 1/2 szklanki oleju słonecznikowego. Po osiągnięciu konsystencji pasty przelewamy tahini do słoika. Można przechowywać go w ten sposób kilka miesięcy w lodowce.

Przygotowanie Baba Ghannouj:
Pieczemy bakłażna w piekarniku dopóki skóra nie zrobi się czarna i luźno odejdzie od reszty. Wyciągamy z piekarnika i czekamy aż ostygnie. W międzyczasie rozgniatamy czosnek i mieszamy go z taką samą ilością soli. Obranego bakłażana miksujemy razem z czosnkiem, sokiem z cytryny i tahini do uzyskania jednolitej masy. Otrzymane Baba Ghannouj polewamy oliwą z oliwek, posypujemy papryką, ozdabiamy posiekaną natką z pietruszki i skrojoną papryką.

Doskonałe z warzywami z grilla, kukurydzą i pitą, lub jako pasta z chlebem.


Nadesłał/a: Voytex