Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Jest to typowy GRECKI przepis na zastosowanie popularnej tam papryki grillowanej (odmiany florinis). Paprykę tę można już kupić w Polsce, a sałatka jest WYŚMIENITA!


Składniki:

  • słój grillowanej czerwonej papryki (polecam paprykę greckiej firmy Kostopulos)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin – koniecznie!
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1-2 zgniecione ząbki czosnku
  • łyżka oregano lub tymianku
  • 3 łyżki pokruszonego sera feta

    Przygotowanie:

    1. Wyciągnąć paprykę ze słoja i pozwolić jej ocieknąć z zalewy.
    2. Pokroić papryki wzdłuż i umieścić je w na talerzu.
    3. W miseczce ubić oliwę z octem i skropić nią papryki. Paprykę posypać czosnkiem i oregano i pozostawić na godzinę, aby całość się przegryzła pod przykryciem w pokojowej temperaturze.
    Zaraz przed podaniem wyłóż ser feta na wierzch.


    Nadesłał/a: Damian