Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Początki rolnictwa mogą się wiązać z udomowieniem drzew figowych na Bliskim Wschodzie około 11 400 lat temu. To mniej więcej tysiąc lat przed udomowieniem w tym rejonie pszenicy, jęczmienia oraz roślin strączkowych – czytamy w najnowszym numerze „Science”.

Szczątki dziewięciu małych, zwęglonych owoców oraz 313 pestek znaleziono na stanowisku Gilgal I (w opuszczonej ponad 11 tys. lat temu wiosce) w dolinie Jordanu, na północ od starego miasta Jerycha.

Szczątki fig wyglądają tak, jakby wieki temu wysuszono je i przygotowano do zjedzenia.

Była to zmutowana odmiana fig (zwana partenokarpiczną, czyli nie wymagająca zapylania i pozbawiona nasion). Owoce tych fig nie opadają z drzewa, przez co długo dojrzewają i stają się wyjątkowo słodkie, miękkie i bardzo smaczne.

Odmiana ta nie wytwarza nasion, a drzewka rozmnaża się rozkrzewiając je. – Ludzie musieli się zorientować, że owoce z tych drzewek nie dadzą pestek, z których można by je rozmnożyć. Uprawa drzewek figowych stała się powszechną praktyką – zauważył Bar– Yosef, profesor antropologii.

– W tym zamierzonym akcie rozmnażania określonej odmiany drzewka figowego możemy się dopatrywać początków rolnictwa. Ten jadalny owoc nie przetrwałby bez interwencji ludzi – dodał naukowiec.

Jak podkreślił Bar–Yosef, jedenaście tysięcy lat temu w umyśle ludzi nastąpił zwrot krytyczny – od wykorzystywania Ziemi takiej, jaką zastali, w stronę aktywnego wpływania na środowisko w taki sposób, aby je przysposobić na własne potrzeby.

Źródło/ foto: PAP

Nadesłał/a: Wegetarianie.pl