Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:
– 1 duży ananas
– 2 pomarańcze
– 100 g cukru
– 2 laski wanilii

Na ciasto:
– 125 g cukru
– 125 g masła
– 125 g mielonych migdałów
– 125 g mąki
– 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przyrządzania:
Ananasa obrać i pokroić na małe kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy, wlać do rondelka, dodać cukier, przekrojone laski wanilii i kawałki ananasa. Przykryć i gotować na słabym ogniu przez 20 min.
Nagrzać piekarnik do 180°C.
Przygotować ciasto: do miski wsypać cukier, migdały, mąkę, cynamon i pokrojone na kawałki masło. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki rozcierając kruszonkę rękoma na drobne grudki. Masę z ananasa wyłożyć do naczynia do zapiekanek wysmarowanego masłem, na to równomiernie rozłożyć kruszonkę. Piec ok. 45 min. Podawać z gęstą śmietaną.


Nadesłał/a: June