Zupa wiosenna z pora
Składniki:
– włoszczyzna (3 średnie marchwie; 2 pietruszki; pół selera; mały por)
– jeden duży por
– pół cytryny
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– pieprz
– sól
– granulowany czosnek
Sposób przyrządzania:
Włoszczyznę umyć, obrać, zagotować w ok. 1 l wody, aż będą miękkie. Wywar odcedzić. Posiekać pora na cienkie plasterki i wymieszać (tak, żeby krążki się porozchodzily). Posolić, posypać czosnkiem (mała łyżeczka), skropić sokiem z połówki cytrynyi pozostawic na 15 minut. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć pora, aż się zarumieni. Pod koniec wlać niewielką ilość wywaru z jarzyn. Dusić na malym ogniu przez ok. 10 min., następnie zalać wywarem, gotować przez nastepne 20 min. doprawiając pieprzem i solą.
Nadesłał/a: June
1 komentarz
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
🙂
Bardzo dobra zupka 🙂
Duża ilość warzyw 🙂
Pycha :))