Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Można podać na ciepło do 2 dania lub na zimno do kanapek


Składniki:

  • 1,5 szklanki grochu (30 dag)
  • 1 szklanka startego suchego razowca lub bułka grahamka
  • 2-3 cebule, 2 ząbki czosnku
  • 2-3 marchewki
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki natki, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru (niekoniecznie), sól, olej

    Sposób wykonania:

    1) Groch namoczyć na noc i ugotować w tej samej wodzie; gotować ok. 40 min (nie rozgotować za mocno!), 20 minut przed końcem gotowania dodać marchew
    2) Okruchy chleba lub bułkę namoczyć w ciepłej wodzie i odcisnąć
    3) Posiekaną cebulę i czosnek przysmażyć
    4) Marchew, groch, chleb, orzechy, cebulę, czosnek i przyprawy zemleć w maszynce
    5) Nałożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, piec 40- 45 min w 180*C
    6) Podawać na zimno lub gorąco.


    Nadesłał/a: Maze