Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Wspaniały przepis, który znalazłam w internecie i trochę ulepszyłam 🙂 Przetestowałam obydwie wersje na mojej rodzinie, a ona zdecydowanie wybrała tą moją 😀


Składniki:

– 5 średnich jabłek
– 1 i 3/4 szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000)
– 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub brązowego
– 4 jajka
– 2 duże łyżki roztopionego masła (ja robie z margaryną)
– proszek do pieczenia (dosyć dużo, żeby ciasto wyrosło)
– olejek migdałowy
– cynamon – ok. 3 łyżeczek
– garść maku do posypania

Przyrządzanie:

Jajka utrzeć z cukrem i połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia, cynamonem i olejkiem migdałowym. Całość wymieszać, dolać roztopione masło i ponownie wymieszać. Połowę ciasta wlać do tortownicy. Trzy jabłka obrać i pokroić na różnej wielkości i grubości plasterki. Układać na cieście i przykryć drugą połową ciasta. Na sam wierzch utrzeć pozostałe jabłka i posypać makiem oraz odrobiną cukru. Piec około godziny.
UWAGA! Nie podaję dokładnego czasu pieczenia oraz temperatury. Mam zepsuty piekarnik, w którym nie da się regulować temperatury, dlatego też chcąc sprawdzić czy ciasto jest upieczone wbijam w nie wykałaczkę. Jeśli jest ona sucha to znaczy, że ciasto jest gotowe 🙂
SMACZNEGO 😀


Nadesłał/a: coconut