Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Pyszne danie, nadaje się zarówno na obiad, jak i na deser, zaspokaja głód. Bardzo smaczna potrawa, polecam wszystkim osobom, które nie lubią zbyt długo gotować, ten naleśnik robi się błyskawicznie…


Sposób przyrządzania:

Małą (lub średnią) patelnię położyć na małym gazie, nalać ok. 1-1,5 łyżki stołowej oleju roślinnego. W tym czasie, jak patelnia będzie się nagrzewać, wyjąć mąkę (ok. 2-3 łyżki stołowe), mleko, 1 dojrzałego banana, 1 jajko, jogurt naturalny oraz cynamon (jak ktoś nie lubi- nie musi dodawać). Do miski rozbić jajko, dodać mąkę oraz zalać taką ilością mleka, by masa stała się płynna, dokładnie wymieszać. Całą zawartość miski wylać na rozgrzaną patelnię. W tym czasie obrać banana oraz pokroić go w plasterki (średniej grubości). Gdy naleśnik zarumieni się od spodu przełożyć go na drugą stronę (uważać, by nie przypalić, o wiele szybciej piecze się ta druga strona). Gdy naleśnik będzie usmażony wyłożyć go na talerz. Na jedną połówkę omletu wyłożyć banany (najlepiej rzędami). „Zakryć” tą pierwszą połówkę (na której są banany), drugą. Posmarować jogurtem naturalnym oraz posypać cynamonem i cukrem (można bez tych dwóch składników, naleśnik bez nich także będzie dość słodki).


Nadesłał/a: Karinka:)