Kotleciki ze szpinaku i pęczaku
Składniki:
Sposób przyrządzania:
Kaszę płuczemy i moczymy 2 godz. w 3 szklankach wody, a następnie gotujemy ok. 30 min na małym ogniu w tej samej wodzie, na gęsto.
Szpinak rozmrażamy w rondelku, podgrzewając go na małym ogniu i odparowujemy wodę. Świeży oczyszczamy, myjemy, kroimy i dusimy 10 min w 1/2 szklanki lekko posolonej wody; jeśli będzie za rzadki – odparowujemy.
Cebulę obieramy, drobno kroimy, szklimy na maśle i łączymy ze szpinakiem.
Jajko roztrzepujemy z jogurtem, przyprawiamy solą, bazylią, mieszamy ze szpinakiem i dodajemy do kaszy.
Mieszamy na jednolitą masę i formujemy owalne kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na rumiano.
Podajemy z surówką, np. z selera i jabłka z orzechami i jogurtem.
Nadesłał/a: Slayereczka
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.