Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • 30 dag kaszy pęczak
  • 20 dag mrożonego szpinaku (albo 50 dag świeżego)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól
  • olej do smażenia

    Sposób przyrządzania:

    Kaszę płuczemy i moczymy 2 godz. w 3 szklankach wody, a następnie gotujemy ok. 30 min na małym ogniu w tej samej wodzie, na gęsto.
    Szpinak rozmrażamy w rondelku, podgrzewając go na małym ogniu i odparowujemy wodę. Świeży oczyszczamy, myjemy, kroimy i dusimy 10 min w 1/2 szklanki lekko posolonej wody; jeśli będzie za rzadki – odparowujemy.
    Cebulę obieramy, drobno kroimy, szklimy na maśle i łączymy ze szpinakiem.
    Jajko roztrzepujemy z jogurtem, przyprawiamy solą, bazylią, mieszamy ze szpinakiem i dodajemy do kaszy.
    Mieszamy na jednolitą masę i formujemy owalne kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na rumiano.
    Podajemy z surówką, np. z selera i jabłka z orzechami i jogurtem.


    Nadesłał/a: Slayereczka