Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • 250g cieciorki
  • 1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki
  • 1 łyżka drobno posiekanej kolendry
  • 4-5 cebulek dymek
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki kminku
  • sól i pieprz
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej do smażenia

    Sposób przyrządzania:

    Groch opłukać zalać wodą i moczyć przez 8 godzin. Usunąć z wody kawałki skórki, które oddzieliły się od grochu. Odcedzić go, osuszyć na ściereczce i zemleć w maszynce z sitkiem o małych otworach. Groch powinien mieć konsystencję suchego puree.
    Pietruszkę i kolendrę posiekać. Wymieszać z grochem. Czosnek i zielone końce cebulki posiekać, a następnie wraz z kminkiem, solą i pieprzem oraz sodą dodać do reszty. Dobrze ugnieść. Wstawić do lodówki na dwie godziny do wyschnięcia.
    Lekko zmoczyć ręce. Formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie lekko spłaszczyć je na placuszki. Dużą ilość oleju (na głębokość 3 cm) wlać do garnka. Smażyć falafel w gorącym oleju z obydwu stron na brązowy kolor. Obsuszyć na bibułce, a nastepnie podać na półmisku. Falafel można jeść z sałatą i chlebem pitta.


    Nadesłał/a: Slayereczka