FALAFEL – pulpeciki z cieciorki
Składniki:
Sposób przyrządzania:
Groch opłukać zalać wodą i moczyć przez 8 godzin. Usunąć z wody kawałki skórki, które oddzieliły się od grochu. Odcedzić go, osuszyć na ściereczce i zemleć w maszynce z sitkiem o małych otworach. Groch powinien mieć konsystencję suchego puree.
Pietruszkę i kolendrę posiekać. Wymieszać z grochem. Czosnek i zielone końce cebulki posiekać, a następnie wraz z kminkiem, solą i pieprzem oraz sodą dodać do reszty. Dobrze ugnieść. Wstawić do lodówki na dwie godziny do wyschnięcia.
Lekko zmoczyć ręce. Formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie lekko spłaszczyć je na placuszki. Dużą ilość oleju (na głębokość 3 cm) wlać do garnka. Smażyć falafel w gorącym oleju z obydwu stron na brązowy kolor. Obsuszyć na bibułce, a nastepnie podać na półmisku. Falafel można jeść z sałatą i chlebem pitta.
Nadesłał/a: Slayereczka
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.