Zapiekanka serowo-kalafiorowa
Składniki:
Sposób przyrządzania:
Kalafior umyć, podzielić na różyczki. W naczyniu zagotować wodę z solą, do wrzątku wrzucić kalafior, ugotować, odsączyć.
Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki lub ósemki. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Do zeszklonej cebuli dodać pomidory i dusić je przez 20 min. mieszając. W tym czasie połowę żółtego sera pokroić w plasterki, drugą połowę zetrzeć na tarce. Sos pomidorowo – cebulowy przyprawić solą, cukrem i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem ułożyć plasterki żółtego sera i różyczki kalafiora, polać sosem i posypać pieprzem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać w temp. 180 stopni przez około 20 min.
Przed podaniem ozdobić natką.
Nadesłał/a: Slayereczka
1 komentarz
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Palce lizać :-))
To pierwsze danie, które zrobiłam korzystając z przepisów z tego portalu. PYCHA!!! Polecam wszystkim.
Zazwyczaj robię wszystko zgodnie z wytycznymi autorki/a, ale tym razem wykazałam maleńką inwencję własną. Do sosu dodałam odrobinę przecieru pomidorowego i doprawiłam jeszcze bazylią i oregano. Mężowi też bardzo smakowało ;-))