Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Szybkie, niskokaloryczne (porcja 150 kcal), a co najważniejsze, smaczne danie.


Składniki (na 2 porcje):

  • 40 dag cukini (jedna duża)
  • 15 dag ziemniaków (dwa małe)
  • 8 dag papryki (najlepiej żółtej)
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej (20 g)
  • przyprawy: sól, mielona papryka, kminek i curry

    Sposób przyrządzania:

    Bulion zagotować (odlać 0,5 szklanki). Do gotującego się bulionu dodać pokrojoną w talarki cukinię i ziemniaki oraz papryke pokrojoną w drobną kosteczkę. Gotować 10 min. W odlanej wcześniej 0,5 szklanki bulionu rozrobić mąkę, można też wsypac tam od razu przyprawy. Bulion z mąką wlać do gotującej się zupy, mieszając. Gotować 15-45 min bez przykrycia w zależności jakiej konsystencji chcemy mieć zupę, mieszając od czasu do czasu. Jeżeli ktoś chce, może do gotującego się bulionu wsypac 2 łyżki suchej kaszy jaglanej, albo na koniec posypać zupę grzaneczkami, jednakże zwiększy to kaloryczność potrawy. Smacznego! 🙂


    Nadesłał/a: Szatanica