Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Wymyśliłam to danie, kiedy miałam ochotę na coś kolorowego i pikantnego.


Składniki:

  • 8 małych bądź 5 większych pieczarek
  • 2 średnie marchewki (najlepiej długie i chude – od razu można pokroić w talarki)
  • pół puszki groszki konserwowego
  • połowa czerwonej papryki słodkiej
  • nieduży kawałek dyni
  • świeża papryka chilli (trochę mniej jak połowa takiej średniej)
  • filiżanka kaszy jaglanej (obojętnie jaka, ważne, żeby użyć tą samą do odmierzenia wody)
  • sezam, siemię lniane
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy
  • seler (najlepiej młody) na kotlety (przepis na nie brałam z serwisu Puszki, autor zaznaczył, że warzywo nadaje się jedynie w sezonie

    Sposób przyrządzania:

    Marchew pokroić w talarki, wrzucić do garnka, posypać pieprzem ziołowym, dodać ćwiartkę posiekanej papryki chilli i zalać trzema filiżankami wody. Gotować na wolnym ogniu. Seler pokroić w plastry o grubości 1,5 cm (tak, na oko) i podgotować chwilę z marchewką. Rozgrzać olej na patelni i wrzucić do niej pokrojone pieczarki, paprykę (nie za cienko), dynię (niewielkie cząstki), siemię lniane oraz sezam. Dusić na wolnym ogniu, doprawione solą, pieprzem (zwykłym i ziołowym) oraz ćwiartką posiekanej papryki chilli. Kiedy seler nieco zmięknie, wyjąć go z wody i ostudzić. Potem doprawić go solą (niestety, potrzeba jej dośc sporo), pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi. Gdy marchew zmięknie, wrzucić do niej filiżankę kaszy jaglanej. Gotować na wolnym ogniu, aż wyparuje większość wody. Potem dodać groszek konserwować i gotować do czasu, aż cała woda wyparuje. Kiedy zmiękną warzywa na patelni, połączyć je z kaszą i wymieszać. Doprawić dodatkowo, według uznania. Kotlety z selera smażyć na dośc głębokim oleju. Gotowe!

    * Kaszy wychodzi sporo; w sam raz na dwa dni dla jednej, łakomej osoby. Kotlety najlepiej zjadać tego samego dnia.

    Smacznego!


    Nadesłał/a: Srebrna