Obiad dwudniowy
Wymyśliłam to danie, kiedy miałam ochotę na coś kolorowego i pikantnego.
Składniki:
Sposób przyrządzania:
Marchew pokroić w talarki, wrzucić do garnka, posypać pieprzem ziołowym, dodać ćwiartkę posiekanej papryki chilli i zalać trzema filiżankami wody. Gotować na wolnym ogniu. Seler pokroić w plastry o grubości 1,5 cm (tak, na oko) i podgotować chwilę z marchewką. Rozgrzać olej na patelni i wrzucić do niej pokrojone pieczarki, paprykę (nie za cienko), dynię (niewielkie cząstki), siemię lniane oraz sezam. Dusić na wolnym ogniu, doprawione solą, pieprzem (zwykłym i ziołowym) oraz ćwiartką posiekanej papryki chilli. Kiedy seler nieco zmięknie, wyjąć go z wody i ostudzić. Potem doprawić go solą (niestety, potrzeba jej dośc sporo), pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi. Gdy marchew zmięknie, wrzucić do niej filiżankę kaszy jaglanej. Gotować na wolnym ogniu, aż wyparuje większość wody. Potem dodać groszek konserwować i gotować do czasu, aż cała woda wyparuje. Kiedy zmiękną warzywa na patelni, połączyć je z kaszą i wymieszać. Doprawić dodatkowo, według uznania. Kotlety z selera smażyć na dośc głębokim oleju. Gotowe!
* Kaszy wychodzi sporo; w sam raz na dwa dni dla jednej, łakomej osoby. Kotlety najlepiej zjadać tego samego dnia.
Smacznego!
Nadesłał/a: Srebrna
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.