Bananowe placuszki – niebo w gębie
potrawa łatwa i tania; kaloryczność 149 kcal (100g); czas przygotowania: 30 minut
Składniki (na 3 osoby):
Sposób przyrządzania:
Do miski wybić białko z jajek, dodać szczyptę soli i ubijać na sztywno. Do drugiej miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dodać żółtka, wlać szklankę wody i miksować na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Banany rozgnieść widelcem, by były widoczne grudki i wraz z ubitą pianą dodać do miski z masą. Mieszać delikatnie. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i kłaść łyżką przygotowane ciasto, formować małe placuszki i smażyć.
Najlepiej podawać gorące, posypane cukrem i cynamonem, ewentualnie polać sokiem truskawkowym. Można też kłaść na nie pokrojone plasterki bananów, ze wszystkimi dodatkami smakują równie przepysznie
DOBRA RADA:
Placuszki bananowe szybko sie smażą, więc trzeba stale ich pilnować.
Nadesłał/a: kalunia
2 komentarze
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
pyszne
Placuszki są przepyszne. Smażą się bardzo szybko. Gorąco polecam.
Bananowe placuszki 🙂 rewelacja
Świetna sprawa, tania i łatwa do przygotowania.
Dziękuje i pozdrawiam.