Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

potrawa łatwa i tania; kaloryczność 149 kcal (100g); czas przygotowania: 30 minut


Składniki (na 3 osoby):

  • 2 szklaniki mąki
  • 2 jajka
  • 3 duże banany
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli, olej
  • cukier puder, cynamon do posypania

    Sposób przyrządzania:

    Do miski wybić białko z jajek, dodać szczyptę soli i ubijać na sztywno. Do drugiej miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dodać żółtka, wlać szklankę wody i miksować na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Banany rozgnieść widelcem, by były widoczne grudki i wraz z ubitą pianą dodać do miski z masą. Mieszać delikatnie. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i kłaść łyżką przygotowane ciasto, formować małe placuszki i smażyć.
    Najlepiej podawać gorące, posypane cukrem i cynamonem, ewentualnie polać sokiem truskawkowym. Można też kłaść na nie pokrojone plasterki bananów, ze wszystkimi dodatkami smakują równie przepysznie

    DOBRA RADA:
    Placuszki bananowe szybko sie smażą, więc trzeba stale ich pilnować.


    Nadesłał/a: kalunia