Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Domowy, aromatyczny sos, przy którym chowają się te kupne…


Składniki:

  • kilogram dojrzałych pomidorów (sparzonych, obranych i pokrojonych na cząstki)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cukier
  • świeża bazylia
  • masło
  • śmietana
  • mąka

    Sposób przyrządzania:

    W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło, smażymy na nim na złoto posiekany drobno czosnek. Dodajemy pomidory i dusimy aż do rozpadnięcia tychże (czasami trzeba je zmiksować).Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Jeśli sos jest za rzadki, zagęszczamy go rozrobioną w wodzie mąką.Na końcu dodajemy dwie łyżki śmietany, wsypujemy posiekaną bazylię i gotowe.Ja dodaję często połówki czarnych oliwek, bo bardzo je lubię.
    Kto raz spróbował takiego sosu, nie skusi się już na te ze słoików!