Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Pyszny deser…


Składniki (na cztery porcje):

  • 130 gramów ryżu (krótkiego)
  • litr mleka
  • pół litra śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • garść płatków migdałowych
  • sos wiśniowy (do nabycia w TESCO) lub gęsta wiśniowa konfitura

    Sposób przyrządzania:

    Dno garnka smarujemy masłem, wlewamy mleko, wsypujemy ryż i doprowadzamy do zagotowania. Potem zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 30 minut (ma być dość gęste), często mieszając, bo ryż niezwykle łatwo przywiera do dna. Wstawiamy na noc do lodówki.
    Następnego ranka ubijamy śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy ryż i płatki migdałowe, starannie mieszamy. Pudding kładziemy do miseczek z wierzchu polewając sosem lub przybierając konfiturą wiśniową.