Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

zbuntowałam się i ulepszyłam standard:)


Składniki:

  • bulion warzywny (ile komu potrzeba, ja taki średni garnek biorę)
  • mała cebulka
  • trochę szczypioru
  • dwa ząbki czosnku
  • marchewka
  • bazylia
  • pieprz mielony
  • parę ziarenek ziela angielskiego
  • makaron (świderki, łazanki-jak kto lubi)
  • łyżka śmietany
  • łyżeczka mąki
  • koncentrat pomidorowy (ok. dwóch łyżeczek)

    Sposób przyrządzania:

    Do wrzącego bulionu wrzucamy parę ziarenek ziela angielskiego i pokrojoną w plasterki marchewkę. W międzyczasie gotujemy makaron. Kroimy cebulkę w talarki, szczypiorek drobno i wrzucamy do garnka. Przyprawiamy pieprzem i bazylią. Dodajemy dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego i gotujemy ok. 3 min, a potem w szklance mieszamy śmietanę i mąkę. Zaprawiamy zupę śmietaną (wcześniej ją hartujemy, żeby się nie zważyła). Na koniec wrzucamy drobno pokrojone ząbki czosnku i ugotowany makaron. Gotujemy jeszcze na małym ogniu chwilkę (tak z 2 min.).