Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Spotkaniem z magazynem Vege, którego gościem była Joanna Kowalczyk-Bednarczyk z bloga Bieganizm, zakończyła się 16. edycja Tygodnia Wege organizowanego przez Fundację Viva!

Tegoroczna edycja Tygodnia Wege miała charakter hybrydowy -część wydarzeń odbyła się stacjonarnie, a część w sieci.

Wychodząc naprzeciw trendom związanym z rosnącą popularnością diety roślinnej i troską o naszą planetę, głównym partnerem wydarzenia została sieć Biedronka z marką własną Go Vege, która wspólnie z Fundacją wydała okolicznościowego ebooka po polsku i ukraińsku i przygotowała specjalne zniżki w sklepach.

Do grona partnerów dołączyły również znane i lubiane firmy oferujące wegańską żywność i kosmetyki: Vivera, Primavika, Vegan Cola, YOPE, Planty, Sticky Blenders, Bielenda, Wegańskie Serce, Nielone, Roślinny Qurczak, a także wydawnictwa: Krytyka Polityczna, Marginesy, Publicat i Studio Koloru.

Imprezę otworzyliśmy śniadaniem prasowym w Leonardo Verde z udziałem Karoliny Pilarczyk -kierowczyni driftowej i weganki oraz ulicznym performancem „Mięsarianie” Krzysztofa Lubki.

Tego samego dnia odbyło się też spotkanie online ze światowej sławy lekarzem Joelem Fuhrmanem, autorem książki „Koniec z dietami”, lekarzem medycyny rodzinnej, ekspertem żywieniowym i dyrektorem badań w Nutritional Research Foundation.

Drugi dzień Tygodnia Wege upłynął nam pod znakiem roślinnego i regionalnego gotowania z Pawłem Ochmanem znanym jako Weganon. W studio kulinarnym Polish Your Cooking przyrządziliśmy roślinny krupnik z kaszą jęczmienną, kotlety z kaszy gryczanej i racuchy z rabarbarem.

W trakcie Tygodnia Wege polską premierę w kinie Helios miał film „Takeout” Michała Siewierskiego. Pochyliliśmy się również nad tematem otyłości wśród dzieci i wegańskiego macierzyństwa podczas spotkań online z lek. Dagmarą Adamską-Tomaszewską oraz Aśką Rzeźnik.

Podczas tegorocznej edycji wróciliśmy także do tematu oleju palmowego. Profesor UPP. dr. hab. Andrzej Węgiel opowiedział, co w praktyce oznacza plantacja palmy olejowej dla przyrody oraz co tracimy wraz z wycinką kolejnego drzewa w pierwotnym lesie tropikalnym.

Tofu you too -pod takim hasłem 28 maja świętowaliśmy Dzień Tofu. Pod Pałacem Kultury i Nauki częstowaliśmy różnymi smakami Tofu i zachęcaliśmy do spróbowania diety roślinnej z naszym darmowym programem Zostań Wege na 30 dni.

Stacjonarne wydarzenia zamknęło spotkanie wokół wegańskiej mody ze stylistką Anią Marciniak, podczas którego zrobiliśmy wiosenny przegląd szafy oraz porozmawialiśmy o wegańskich materiałach i markach.

Wydarzenia z okazji Tygodnia Wege odbyły się także Poznaniu, Łodzi, Rzeszowie, Bydgoszczy, Wrocławiu, Trójmieście, Piotrkowie Trybunalskim, Bełchatowie oraz na Śląsku.

Żródło: viva.org.pl