Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

śmietanowo-cebulowy


Składniki:

  • 5 kotletów sojowych
  • 4 średnie cebule
  • pół szklanki mąki
  • dwie łyżki śmietany
  • bazylia
  • 2 liście laurowe
  • po 3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz mielony
  • bulion warzywny
  • olej

    Sposób przyrządzania:

    W niewielkim garnku gotujemy bulion. Wrzucamy liście laurowe, ziarenka pieprzu, ziela, pokrojony w plasterki ząbek czosnku i odrobinę bazylii (wg uznania). Wrzucami kotlety i gotujemy aż będą mięciutkie. Odsączamy, kładziemy na talerzyk i odstawiamy.
    Kroimy cebulę w śreniej grubości pól-talarki. Kotlety jak przestygną kroimy w kostke i wrzucamy na głęboką patalnie z rozgrzanym olejem. Podsmażamy, przyprawiamy solą, pieprzem. Dorzucamy cebulę i dusimy. Można podlać wodą.
    W szklance mieszamy śmietaną i mąkę, dolewamy wody przegotowanej aby masa była płynna, dosyć wodnista. Wlewamy na patelnię, mieszamy i dodajemy bazylię. Jeszcze chwilę dusimy. Najlepiej smakuje z ziemniaczkami lub ryżem, plus sałatka z zielonych pomidorów.

    Jak najbardziej może być w wersji wegan-wtedy samą wodę do mąki, tylko troszkę więcej i trzeba więcej mieszać później na patelni:)


    Nadesłał/a: EvilOne