Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Wymyślone przeze mnie danie, słodziutkie i dość tłuste, ale naprawdę smakowite. Nie wymaga wiele pracy.


Składniki: (na 2 osoby)

  • dwa serki homogenizwoane waniliowe
  • mąka pszenna (ok. 5-6 łyżek)
  • 1-2 jajka
  • dwa średnie banany
  • garść łuskanych orzechów włoskich
  • malutka szczypta soli
  • olej do smażenia
  • ew. cukier puder do posypania

    Sposób przyrządzania:

    Serki homogenizowane dokładnie wymieszać z mąką i jajkiem (na początek lepiej dać jedno). Dodać odrobinkę soli, naprawdę malutką szczyptę. Wkroić banany. Całość dokładnie zmiksować, aż banany połączą się z ciastem w jednolitą, dosyć rzadką masę (powinna się lać, ale nie może być zbyt wodnista). Orzechy dość drobno posiekać i dodać do masy, wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie lub mało zwarte, dodać jajko, ewentualnie trochę mąki. Wylewać placuszki dowolnej średnicy (chyba najlepsze są dość małe, ok. 8 cm średnicy) na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć z obu stron na rumiano. Podawać gorące, można posypać przed jedzeniem cukrem pudrem.
    Uwaga: potrawa raczej nie dla delikatnych żołądków i niezbyt dietetyczna – placuszki strasznie „piją” olej.


    Nadesłał/a: Kretka