Zapiekanka ziemniaczano-twarogowa
Przepis wynalazłam w jakiejś starej książce wege, podaję zmodyfikowany nieco przez siebie:-)
Z podanego przepisu wychodzą dwie duże porcje lub trzy małe:-)
Składniki:
Sposób przyrządzania:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w talarki (raczej nie grubsze niż 1 cm). Obgotować lekko w osolonej wodzie, przez ok. 5 minut. Odcedzić i odłożyc do przestygnięcia.
Z sera i śmietany wymieszać twaróg, jeśli chcemy rzadszy, można oprócz śmietany dodać trochę mleka.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. W naczyniu układać warstwami:
– talarki ziemniaków
– przyprawy (sól, pieprz, kolendra)
– twaróg
– kawałeczki masła
itd…
Z podanej ilości składników powinny wyjść po dwie warstwy każdego rodzaju.
Jeśli mamy ochotę, możemy na wierzch jeszcze położyć warstwę śmietany i posypać przyprawami na sam koniec.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut.
Pychota!
Nadesłał/a: Kretka
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.