Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Przepis wynalazłam w jakiejś starej książce wege, podaję zmodyfikowany nieco przez siebie:-)


Z podanego przepisu wychodzą dwie duże porcje lub trzy małe:-)

Składniki:

  • 1-1,5 kg ziemniaków (zależy czy chcemy mieć duże danie, czy mniejsze;-)
  • ok. 40 dag białego sera (półtłustego)
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • ew. mleko
  • masło (do wysmarowania formy raczej miękkie, ale już do potrawy lepsze będzie schłodzone, żeby łatwiej było odłupywać kawałeczki)
  • sól, pieprz, kolendra zmielona

    Sposób przyrządzania:

    Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w talarki (raczej nie grubsze niż 1 cm). Obgotować lekko w osolonej wodzie, przez ok. 5 minut. Odcedzić i odłożyc do przestygnięcia.
    Z sera i śmietany wymieszać twaróg, jeśli chcemy rzadszy, można oprócz śmietany dodać trochę mleka.
    Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. W naczyniu układać warstwami:
    – talarki ziemniaków
    – przyprawy (sól, pieprz, kolendra)
    – twaróg
    – kawałeczki masła
    itd…
    Z podanej ilości składników powinny wyjść po dwie warstwy każdego rodzaju.
    Jeśli mamy ochotę, możemy na wierzch jeszcze położyć warstwę śmietany i posypać przyprawami na sam koniec.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut.
    Pychota!


    Nadesłał/a: Kretka