Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Nabyłam pierwsza w tym roku cukinkę (uwielbiam!), bez wyraźnego pomysłu, co z nią zrobic. No i wykombinowałam takie coś… Obiadek dla jednej osoby lub dodatek/ przystawka dla dwóch.


Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • jajko
  • po trochu mąki kukurydzianej i pszennej (lub innej dowolnej:-)
  • ostra papryka w proszku (ew. wedle uznania inne przyprawy)
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

    Sposób przyrządzania:

    Cuknię umyć, obrać, pokroić na plastry nie grubsze niż 1 cm. Z obu stron posypać plastry solą i pieprzem, (ilość- wedle upodobań). Zanurzać w roztrzepanym jajku. Następnie obtaczać w mąkach (mące) wymieszanych z papryką. Kłaść na rozgrzany olej, smażyć na złoto z obu stron.
    Podawać jako samodzielne danie, przystawkę lub dodatek do głównego dania.
    Szybkie i pyszne.


    Nadesłał/a: Kretka