Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Cudownie kolory białego zmieszane z czerwienią malin… Mniam, z samego wyglądu nie można się oprzeć


Składniki:

Na ciasto:

  • mleko
  • mąka pszenna
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • odrobina wody (aby omlet sie nie łamal)
  • mozna dodać także odrobinę cukru waniliowego

    Na „farsz”:

  • lód śmietankowy lub waniliowy (na 2 porcje jeden lod typu Big milk)
  • 50 dag malin (mogą być mrożone)
  • cukier (ilość wg.uznania)

    Sposób przyrządzania:

    Białka ubić na szcztywno, dodać szczyptę soli, żółtka, mleko, mąkę (nie miksować!). Wymieszać łyżką i dodawać mąki oraz mleka wg gęstości i ilości jaką pragniemy uzyskać. Dodajemy cukier waniliowy.Omlet pieczemy na patelni, wykładamy na talerz. Maliny gotujemy w garnuszku razem z cukrem. Część loda dajemy na omlet, składamy go (omlet), dajemy na gorę jeszcze odrobinę loda, po czym polewamy gorącymi słodkimi malinami.
    I to cała filozofia. Wydaje sie długo, ale po kilku razach idzie mechanicznie. Efekt wizualny i smakowy jest murowany! SMACZNEGO 🙂


    Nadesłał/a: Kaśka