Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Prosty sos, który ożywi zbyt „suche” danie.


Składniki:

  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • pół pęczka świeżego koperku (ewentualnie spora ilość suszonego)
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • sól

    Sposób przyrządzania:

    Olej rozgrzać w rondelku, dorzucić mąkę i podsmażać przez chwilkę (aż się zacznie pienić). Następnie dodać posiekany koperek, wymieszać i dolać mleko sojowe, intensywnie mieszając. Posolić, mieszać na małym ogniu do momentu aż zgęstnieje.
    Jak widzicie, czas przygotowania jest niezwykle krótki. Najwięcej czasu zajmuje siekanie koperku;)

    Pasuje idealnie do ryżu, kaszy, ziemniaków i bułek na parze. Świetnie komponuje się z buraczkami zasmażanymi.


    Nadesłał/a: kamma