Panierowane pieczarki
Mama mi czasami takie robi. Danie dla dwóch osób. Mile widziane wegańskie sugestie (:
Składniki:
Jeśli chcesz wersję vegańską, zamiast jajka bierzesz mąkę sojową, albo tofu do panierki.
Dip (obowiązkowy – bez niego te pieczarki nie mają sensu):
(dla vegan może to być twarożek sojowy z solą morską, lub tofu zmiksowane z mlekiem sojowym)
Można wzbogacić pietruszką, koperkiem, tartą białą rzodkiewką…:)
Sposób przyrządzania:
Pieczarki rzecz jasna umyć. Wykręcić im nóżki. Nóżki poszatkować wraz z czosnkiem i podsmażyć na łyżeczce oleju. Podsmażone włożyć do pustych kapelusików.
Jajko rozbełtać dodać łyżkę sosu sojowego. Pieczarki maczać w jajku, w bułce i smażyć na głębokim oleju… tak żeby ciasto było suche, dobrze wysmażone i uzyskało ciemny kolor.
Gotowe pieczarki spożywać, zanurzając w przyrządzonym dipie…(:
Można też spożywać je z keczupem… musztardy i chrzanu nie polecam, bo zabijają smak. Jednak tylko ów dip naprawdę pięknie harmonizuje..
Nadesłał/a: ptak
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.