Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Mama mi czasami takie robi. Danie dla dwóch osób. Mile widziane wegańskie sugestie (:


Składniki:

  • ok. 16 pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka stołowa sosu sojowego
  • 1 jajko
  • względna ilość tartej bułki – tak żeby wystarczyło
  • ileś tam oleju do smażenia

    Jeśli chcesz wersję vegańską, zamiast jajka bierzesz mąkę sojową, albo tofu do panierki.

    Dip (obowiązkowy – bez niego te pieczarki nie mają sensu):

  • opakowanie chudej śmietany, lub jogurtu, szczypiorek, sól.
    (dla vegan może to być twarożek sojowy z solą morską, lub tofu zmiksowane z mlekiem sojowym)
    Można wzbogacić pietruszką, koperkiem, tartą białą rzodkiewką…:)

    Sposób przyrządzania:

    Pieczarki rzecz jasna umyć. Wykręcić im nóżki. Nóżki poszatkować wraz z czosnkiem i podsmażyć na łyżeczce oleju. Podsmażone włożyć do pustych kapelusików.
    Jajko rozbełtać dodać łyżkę sosu sojowego. Pieczarki maczać w jajku, w bułce i smażyć na głębokim oleju… tak żeby ciasto było suche, dobrze wysmażone i uzyskało ciemny kolor.
    Gotowe pieczarki spożywać, zanurzając w przyrządzonym dipie…(:
    Można też spożywać je z keczupem… musztardy i chrzanu nie polecam, bo zabijają smak. Jednak tylko ów dip naprawdę pięknie harmonizuje..


    Nadesłał/a: ptak