Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki: (dla jednej osoby)

  • 1/3 szklanki ryżu
  • połowa zielonej papryki
  • mała czerwona cebula
  • kilka plastrów ananasa (może być z puszki)
  • łyżka rodzynek
  • olej
  • sól i pieprz

    Sposób przyrządzania:

    1. Gotujemy ryż.
    2. Kroimy cebulę i smażymy przez chwilę.
    3. Kroimy paprykę i ananasy w małe kostki, wrzucamy na patelnię.
    4. Dolewamy trochę wody i dusimy do momentu, kiedy papryka będzie miękka.
    5. Dodajemy rodzynki, przyprawiamy solą i pieprzem, dusimy jeszcze przez chwilkę.*
    6. Odsączamy ryż, dodajemy go na patelnię.
    7. Całość podgrzewamy przez chwilkę.
    SMACZNEGO!

    * potrawa musi być przyprawiona dość mocno, szczególnie pieprzem, bo ananas i rodzynki mają być tylko słodką nutką tej potrawy 🙂