Smalec wegetariański
Składniki:
– szklanka tłuszczu kokosowego (ew. tłuszcz roślinny w kostkach)
– drobny granulat sojowy
– jabłko
– cebula
– 2 ząbki czosnku
– kilka łyżek oleju
– sól, mielony kminek, (ew. majeranek)
Wykonanie:
Pokrojoną drobniutko cebulę i granulat podsmażamy na oleju na niezbyt dużym ogniu. Dodajemy starte na grubych oczkach jabłko, tłuszcz kokosowy oraz wyciśnięty czosnek. Co jakiś czas mieszamy. Na koniec smażenia dodajemy przyprawy.
Przelewamy do słoika, studzimy. Przechowujemy w lodówce.
Najlepiej smakuje rozsmarowany na ciemnym chlebem z kiszonym ogórkiem 🙂
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.