Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

prosty w przygotowaniu, chrupiący, pełny cynku i żelaza


Składniki:

  • pół szklanki płatków (4 zboża albo zwykłe, owsiane)
  • 3 łyżki mąki (owsianej, pszennej, obojętne)
  • 1/4 szklanki wody gazowanej
  • 3 plastry pokrojonej w kostkę cebulki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia (1 łyżeczka)
  • szpinak (ilość wedle uznania, proponuję 3/4 szklanki mrożonego)

    Sposób przyrządzania:

    Płatki zalewamy wrzątkiem (ok. 0,5 cm nad płatki), przykrywamy, odstawiamy na 5 min; mąkę miksujemy z połową płatków i wodą gazowaną, dodajemy cebulkę, drugą połowę płatków, sól, pieprz; na rozgrzaną patelnię wylewamy równomiernie masę, w razie potrzeby rozprowadzamy łyżką, po chwili obracamy ostrożnie, w razie potrzeby jeszcze raz, omlet nabiera złotego koloru; równocześnie dusimy szpinak z przyprawami; zdejmujemy omlet z patelni, rozsmarowujemy na nim szpinak, możemy pokroić na wierzch pomidora w plastry (lepsze przyswajanie żelaza;))
    SMACZNEGO