Wegański omlet 4 zboża z cebulką muśnięty szpinakiem
prosty w przygotowaniu, chrupiący, pełny cynku i żelaza
Składniki:
Sposób przyrządzania:
Płatki zalewamy wrzątkiem (ok. 0,5 cm nad płatki), przykrywamy, odstawiamy na 5 min; mąkę miksujemy z połową płatków i wodą gazowaną, dodajemy cebulkę, drugą połowę płatków, sól, pieprz; na rozgrzaną patelnię wylewamy równomiernie masę, w razie potrzeby rozprowadzamy łyżką, po chwili obracamy ostrożnie, w razie potrzeby jeszcze raz, omlet nabiera złotego koloru; równocześnie dusimy szpinak z przyprawami; zdejmujemy omlet z patelni, rozsmarowujemy na nim szpinak, możemy pokroić na wierzch pomidora w plastry (lepsze przyswajanie żelaza;))
SMACZNEGO
1 komentarz
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Nie wiem
Troche sie rozleciał
ale nie do końca…
nawet dobre ale żadna rewelacja 😉
pozdrawiam