Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki: (Porcja dla czterech osób)

  • Kasza manna (około 2 szklanek)
  • Kilka świeżych lub mrożonych truskawek
  • Waniliowe mleko sojowe (ponad pół litra)
  • Dżem truskawkowy (1 słoiczek)
  • Cukier (wedle uznania)
  • 1 banan
  • Kostka gorzkiej czekolady

    Sposób przyrządzania:

    Banana obieramy i kroimy w talarki.
    W garnku gotujemy pół litra mleka sojowego.
    Truskawki odmrażamy i łączymy z dżemem truskawkowym (zostawiamy około 4 łyżeczek na później) a następnie dodajemy cukier.
    Kiedy mleko sojowe zacznie wrzeć dodajemy powoli kaszę manną. Gdy zrobi się bardzo gęsta zdejmujemy ją z ognia. Przekładamy ją do miski i łączymy z truskawkami. Jeśli będzie zbyt gęste dodajemy jeszcze odrobinę mleka sojowego. Wszystko dokładnie miksujemy mikserem. Kiedy masa będzie gotowa, dodajemy pokrojonego banana i mieszamy. Wszystko wlewamy do salaterek. Na wierzch posypujemy startą na tarce czekoladę i polewamy pozostawionym wcześniej dżemem. Wstawiamy do lodówki na około 1 godz.
    Bardzo sycący deserek :))


    Nadesłał/a: waszakicia