Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

parę minut roboty, a pycha obiad dla dwóch głodomorów;)


Składniki:

  • 300 g ryżu (na oko wychodzi szklanka i jeszcze troszke;) )
  • dymka
  • pół cytryny
  • seler naciowy
  • sól
  • pieprz
  • bulion wegetariański ok. 1 l
  • parmezan
  • żółtko
  • łyżka śmietany

    Sposób przyrządzania:

    Odmierzamy ryż; dymkę i seler kroimy w kostkę (selera tak odrobinkę) i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Solimy, wrzucamy ryż, smażymy chwilkę. Łychą wazową nalewamy bulion, stopniowo, tzn. jedna łycha-mieszamy, czekamy aż ryż wchłonie bulion, znowu jedna łycha… aż zużyjemy bulion i ryż będzie miękki. Dodajemy utartą skórkę z połowy cytryny i zdejmujemy z ognia.
    W miseczce mieszamy na gładką masę żółtko, sok z połowy cytryny, śmietanę i utarty parmezan (ilość sera wedle uznania). Mieszamy z ryżem na patelni, odstawiamy na parę minut i jemy!
    Smacznego:)


    Nadesłał/a: EvilOne