Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Kolorowe, pyszne, poprostu chce się jeść na sam widok 😀


Składniki na 4 porcje:

  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 duże ogórki konserwowe
  • 1 mała puszka kukurydzy (ok. 150 g)
  • 1 mała puszka zielonego groszku (ok. 150 g)
  • 3 pomidory
  • 2 małe cebula
  • 200 g kaszy kuskus (ok. 1,5 szklanki)
  • 2 szklanki kostki sojowej
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • kminek
  • 2 liście laurowe
  • sos sojowy
  • ziarenka smaku (niekoniecznie)
  • natka pietruszki
  • olej
  • sól i pieprz

    Sposób przyrządzania:

    Do 1 litra gorącej wody dodaj 2 kostki bulionu warzywnego, liście laurowe, ok. 2 łyżki kminku, 2 łyżeczki sosu sojowego i 2 łyżeczki ziarenek smaku (jeśli ich nie masz to zamiast tego dodaj dodatkowe 2 łyżki sosu sojowego). Teraz wsyp do tego kostkę sojową i pozostaw ją pod przykryciem na czas zalecany na opakowaniu – ja mam kostkę na 30-35 min (jeśli po tym czasie wyda ci się za twarda, podgrzej bulion wraz z kostką i pozostaw ją jeszcze przez chwile w ciepłym bulionie). Gdy kostka będzie gotowa wyjmij ją na papierowy ręcznik, aby się odsączyła. Ja wolę mniejsze kawałki dlatego przekrajam je na pół i do tego dania zalecam tak zrobić. Potem pokrój 1 cebulę w piórka i podsmaż chwileczkę na oleju, następnie wrzuć do niej kostkę sojową i smaż aż nabierze złocistego koloru. Gdy będzie gotowa wyjmij na papierowy ręcznik, aby odsączyć ją z nadmiaru tłuszczu.

    W czasie gdy kostka sojowa będzie się nasączać pokrój cebulę w piórka i na lekko podsmażoną wrzuć obie papryki pokrojone w kostkę. Gdy będą miękkie wysyp je na papierowy ręcznik, a gdy oddadzą nadmiar tłuszczu przesyp do miseczki. Dodaj do nich sparzone, obrane, wydrążone i pokrojone w paseczki pomidory, kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórki konserwowe i groszek.

    W między czasie przygotuj kaszę kuskus zalewając ją osolona wodą (ilość wody i czas dostosuj do zaleceń na opakowaniu). Kiedy kuskus będzie gotowy dodaj do niego warzywa, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
    Teraz wyłóż kuskus z warzywami na talerze i na każdą taką wysepkę nałóż usmażoną z cebulką kostkę sojową. Na koniec posyp pokrojoną natką pietruszki. SMACZNEGO!!!


    Nadesłał/a: Amelia