Warzywna wyspa z kuskusem i kostką sojową Amelii
Kolorowe, pyszne, poprostu chce się jeść na sam widok 😀
Składniki na 4 porcje:
Sposób przyrządzania:
Do 1 litra gorącej wody dodaj 2 kostki bulionu warzywnego, liście laurowe, ok. 2 łyżki kminku, 2 łyżeczki sosu sojowego i 2 łyżeczki ziarenek smaku (jeśli ich nie masz to zamiast tego dodaj dodatkowe 2 łyżki sosu sojowego). Teraz wsyp do tego kostkę sojową i pozostaw ją pod przykryciem na czas zalecany na opakowaniu – ja mam kostkę na 30-35 min (jeśli po tym czasie wyda ci się za twarda, podgrzej bulion wraz z kostką i pozostaw ją jeszcze przez chwile w ciepłym bulionie). Gdy kostka będzie gotowa wyjmij ją na papierowy ręcznik, aby się odsączyła. Ja wolę mniejsze kawałki dlatego przekrajam je na pół i do tego dania zalecam tak zrobić. Potem pokrój 1 cebulę w piórka i podsmaż chwileczkę na oleju, następnie wrzuć do niej kostkę sojową i smaż aż nabierze złocistego koloru. Gdy będzie gotowa wyjmij na papierowy ręcznik, aby odsączyć ją z nadmiaru tłuszczu.
W czasie gdy kostka sojowa będzie się nasączać pokrój cebulę w piórka i na lekko podsmażoną wrzuć obie papryki pokrojone w kostkę. Gdy będą miękkie wysyp je na papierowy ręcznik, a gdy oddadzą nadmiar tłuszczu przesyp do miseczki. Dodaj do nich sparzone, obrane, wydrążone i pokrojone w paseczki pomidory, kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórki konserwowe i groszek.
W między czasie przygotuj kaszę kuskus zalewając ją osolona wodą (ilość wody i czas dostosuj do zaleceń na opakowaniu). Kiedy kuskus będzie gotowy dodaj do niego warzywa, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
Teraz wyłóż kuskus z warzywami na talerze i na każdą taką wysepkę nałóż usmażoną z cebulką kostkę sojową. Na koniec posyp pokrojoną natką pietruszki. SMACZNEGO!!!
Nadesłał/a: Amelia
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.