Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Sałatka sojowa bynajmniej nie z czasów nowożytnych. Całkiem niezła – jedna z niewielu zjadalnych rzeczy z soi jakie znam.


Przyrządzanie:
Pięć kartofli gotowanych średniej wielkości, jabłko winne, dwa ogórki kwaszone, 1/8 kg groszku zielonego, jedną marchewkę gotowaną pokrajać w małe kostki, dodać do tego 1/4 kg gotowanej soi i zamieszać z sosem następującym:

utrzeć przetartej przez durszlak soi 10 deka, 1/4 szklanki oliwy sojowej, 1/4 szklanki śmietany, 2 żółtka, sok z cytryny do smaku, musztardy, trochę cebuli i soli.

Uwagi:
Jak przyprawiać soję do potraw. Parę dni przed użyciem należy soję wymyć w kilku wodach, a następnie ciepłą wodą zalać, po godzinie zalać świeżą gorącą i moczyć 12 godzi zmieniając często wodę, po czym w ostatniej wodzie gotować soję na bardzo małym ogniu (koniecznie bardzo małym, inaczej stwardnieje). Dolewać po trochę wody, żeby zawsze była taka sama ilość. Po dwóch godzinach będzie już miękka. Wtedy można ją ususzyć i zrobić mąkę lub w stanie wilgotnym ucierać wałkiem stosownie do tego, na co ma być użyta.