Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

pyszne, rozgrzewające ciasto w sam raz na na osłodzenenie chłodnego, jesiennego wieczoru 😉


Składniki:

  • 2 szklanki marchewki drobno utartej
  • 2 szklanki mąki razowej pszennej
  • pół szklanki gorącej wody
  • 1/3 szkl oleju (ja używam z orzechów włoskich)
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka imbiru
  • łyżeczka sody
  • pestki dyni
  • pół szklanki zalanych wcześniej wrzątkiem fig / pół szkl. brązowego cukru
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego

    Sposób przyrządzania:

    Figi miksujemy w blenderze (lub jakimś innych sposobem robimy z nich masę;)) i mieszamy z olejem; dodajemy marchewkę, wodę, mąkę, siemię, sodę, przyprawy i miksujemy (w razie potrzeby dolewamy trochę wody); powstałą masę (średnio gęstą) wkładamy łyżką do wysmarowanej olejem blaszki (długiej, chudej;)) pieczemy w temp 200 C przez 30-40 min.

    Dobra rada: by pominąć jakże fascynującą przyjemność TARCIA na TARCE opatentowałam inny sposób: robie z marchewek sok w sokowirowce, później dodaję do niego pozostały miąższ 😉
    SMACZNEGO.