Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • pomidory – jesli nie jest to sezon pomidorów gruntowych to najlepiej uzyc pomidorów z puszki (są obrane, pokrojone, w gęstym sosie, moga byc z dodatkami) – 2 puszki po 400g
  • koncentrat pomidorowy – około 2/3 słoiczka
  • włoszczyzna mrożona – najlepiej w paskach, hortexu, jedno opakowanie
  • marchewka – mimo obecności gotowej włoszczyzny warto skroić w plasterki 2-4 cienkie marchewki, ponieważ w gotowej mieszance jej jest niewiele
  • bulion warzywny – kostka lub dwie
  • przyprawy – tu wyznaje pewną dowolność bo sama lubie eksperymentowac w tym temacie;) ale podstawy to sól i pieprz, dziś dodałam jeszcze: ostrą paprykę, lubczyk, szczyptę cząbru, ziele angielskie
  • natka pietruszki – około 3 łyżek stołowych posiekanej

    Sposób przyrządzania:

    Do dużego garnka nalać wody, wrzucić kostkę bulionu, sól i suszone przyprawy. Zanim zacznie się gotować pokroić marchewkę i wrzucić do garnka, następnie włoszczyznę i koncentrat. Można dolać wody jeśli jest zbyt gęsta. Gotować około 10 min i dodać pomidory, po kilku minutach natkę. Gotować aż warzywa będa mięciutkie. W międzyczasie można próbować i doprawiać.

    Zupa powinna wyjść gęsta więc nie trzeba wypełniać jej makaronem lub ryżem (po co te węglowodany?;) ale w każdej chwili można dodać wody i osobno ugotować ryż lub makaron i dodać. Smacznego!.