Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • 50dag średnich ziemniaków
  • 3-4 średnie pomidory (lub puszka pomidorów w zalewie, krojonych i obranych)
  • 1 duża cebula
  • 2-3 kolorowe papryki
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • szklanka grzybowego rosołu z kostki
  • sól, pieprz, papryka ostra, inne przyprawy

    Sposób przyrządzania:

    Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, osuszamy (najlepiej papierowym ręcznikiem) i oprószamy ziołami. Cebulę kroimy w małą kostkę, paprykę czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paseczki.
    Cebulę i paprykę szklimy na tłuszczu, dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory (te z puszki po prostu wlewamy), dusimy na małym ogniu do chwili, gdy sos straci zapach surowizny. Dodajemy ziemniaki i zalewamy rosołem, doprawiamy do smaku i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu do chwili gdy ziemniaki zmiękną.
    Podajemy na ciepło jako samodzielne danie. Potrawa zyskuje na wartości po kolejnych podgrzaniach;)


    Nadesłał/a: mtr65