Grochowka
Idealna na pluchy.
Składniki:
Sposób przyrządzania:
Groch gotujemy w tej samej wodzie, w której był moczony (posolonej solą smakową) do momentu, gdy zacznie się rozpadać. Odcedzamy, odkładamy. Obrane i umyte warzywa kroimy w kostkę.
Cebulę pokrojoną posmażamy na maśle, następnie dolewamy do garnka wody tak do połowy i gdy się zagotuje, wrzucamy warzywa.
Gotujemy piętnascie minut, przy czym po 10 wrzucamy kostki warzywne i groch. Całość zdejmujemy z gazu i miksujemy. Doprawiamy pieprzem (umiejętnie) oraz majerankiem (obficie), w razie potrzeby tez dosalamy.
Pyszna z grzankami lub bagietką czosnkową.
1 komentarz
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
ocena grochówki
doskonała,ale wyjdzie jej bardzo dużo.Ja z jednej szklanki grochu robię zupę dla sześciu osób.