Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Idealna na pluchy.


Składniki:

  • ok. 2 szklanki grochu namoczonego na kilkanascie godzin,
  • dwie marchwie,
  • pół selera,
  • duża pietruszka,
  • duża cebula,
  • 5-6 ziemniaków,
  • dwie kostki warzywne,
  • przyprawy (sól smakowa, pieprz, majeranek)

    Sposób przyrządzania:

    Groch gotujemy w tej samej wodzie, w której był moczony (posolonej solą smakową) do momentu, gdy zacznie się rozpadać. Odcedzamy, odkładamy. Obrane i umyte warzywa kroimy w kostkę.
    Cebulę pokrojoną posmażamy na maśle, następnie dolewamy do garnka wody tak do połowy i gdy się zagotuje, wrzucamy warzywa.
    Gotujemy piętnascie minut, przy czym po 10 wrzucamy kostki warzywne i groch. Całość zdejmujemy z gazu i miksujemy. Doprawiamy pieprzem (umiejętnie) oraz majerankiem (obficie), w razie potrzeby tez dosalamy.
    Pyszna z grzankami lub bagietką czosnkową.