Pasztet z soczewicy z dodatkiem tofu
Składniki:
Sposób przygotowania:
Soczewice zamoczyć, następnie ugotować do miękkości. Fasole odcedzić i wypłukać. Cebule pokroić w półksiężyce. Jedną białą i jedną czerwoną cebule podsmażyć. Grzyby opłukać pokroić i podsmażyć na patelni.
Soczewice dobrze odcisnąć lub odcedzić przez gęste sitko (najlepiej sitko od mąki). Fasole, surową i podsmażoną cebule oraz grzyby zemleć w maszynce do mięsa, dodać soczewicę i drobno pokruszone tofu. Całość dokładnie wymieszać z dwoma jajkami i przyprawami. Masę umieścić w natłuszczonej i obsypanej bułką tartą foremce. Masę wygładzić i lekko obsypać wierzch bułką. Piec około 45 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C.
Podawać na zimno do kanapek i sucharów.
Nadesłał/a: anjakon
1 komentarz
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
pycha!!!
pierwszy raz robiłam pasztet, nigdy wcześniej nie jadłam pasztetu wegetariańskiego, takiego domowej roboty. Szczerze mówiąc jestem w szoku, że to jest takie pyszne! Ja i moja rodzinka. Pasztet trochę się kruszy, nie wiem czy to z mojej winy, czy też tak ma być, ale to w niczym nie przeszkadza. Gorąco polecam!