Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • 500 g czerwonej soczewicy
  • 125 g wędzonego bio tofu
  • 2 puszki czerwonej fasoli konserwowej
  • 1 puszka białej fasoli konserwowej
  • 2 średnie białe cebule
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 300 g grzybów
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • przyprawy: papryka słodka, ostra, pieprz ziołowy, chili
  • olej roślinny do posmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy

    Sposób przygotowania:

    Soczewice zamoczyć, następnie ugotować do miękkości. Fasole odcedzić i wypłukać. Cebule pokroić w półksiężyce. Jedną białą i jedną czerwoną cebule podsmażyć. Grzyby opłukać pokroić i podsmażyć na patelni.
    Soczewice dobrze odcisnąć lub odcedzić przez gęste sitko (najlepiej sitko od mąki). Fasole, surową i podsmażoną cebule oraz grzyby zemleć w maszynce do mięsa, dodać soczewicę i drobno pokruszone tofu. Całość dokładnie wymieszać z dwoma jajkami i przyprawami. Masę umieścić w natłuszczonej i obsypanej bułką tartą foremce. Masę wygładzić i lekko obsypać wierzch bułką. Piec około 45 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C.
    Podawać na zimno do kanapek i sucharów.


    Nadesłał/a: anjakon