Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Prosty przepis, proste wykonanie, ot kilka składników..
Efekt – błogi uśmiech na twarzy podczas konsumpcji:)


Potrzebujesz:

  • ryż
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 2 lub 3 cebule (im więcej sztuk tym smaczniej)

    Sposób przyrządzania:

    Ryż należy ugotować al dente. Cebulę pokrój na malutką kostkę, choćbyś nawet miał płakać:) (podobno niektórzy podczas krojenia cebuli chronią oczy pod plastikowymi goglami do nurkowania :).

    Cebulę wrzuć na patelnie, niech się smaży – ale nie dopuść, żeby zbrązowiała!

    Do podsmażonej cebuli wlej kilka łyżek koncentratu pomidorowego.

    Posmaż z minutę, dopiero po tym czasie wrzuć ryż. Smaż przez kolejną 1min- 2 min.

    Proporcje ryżu co do masy cebulowo – pomidorowej wynoszą 2:1.

    Posól danie i zadbaj by każde ziarenko ryżu było starannie obtoczone w cebuli i koncentracie.



    Bon apetit!


    Nadesłał/a: andara