Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Przepis kuchni litewskiej, wbrew słodkiej nazwie jest to danie główne, bardzo zresztą smaczne.


Utrzeć starannie ugotowane kartofle w ilości 1/2 kg. Włożyć do tego cebulę usmażoną w maśle, orzechów włoskich zmielonych 10 deka, dwa jaja, trzy łyżki sucharka, trochę kopru. Robić z tej masy małe kotleciki, opanierować je w jajku, mące i sucharku, smażyć na gorącym maśle. Do tego sos koperkowy albo grzybowy.

Uwagi:
Ziemniaki zamiast ucierać, można przepuścić 2 razy przez praskę.
Zamiast masła można użyć margaryny, ale bogowie chrońcie przed smażeniem na oleju czy oliwie – starci cały smak i zapach.

Słowniczek:
Sucharek – bułka tarta.