Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • 1 kg mąki chlebowej (ja daję żytnią razową),
  • 1 szkl. mąki pszennej (może być graham),
  • 1 szkl. siemienia lnianego,
  • 1 szkl. pestek dyni,
  • 1 szkl. pestek ze słonecznika,
  • 1 szkl. otrąb,
  • 1 szkl. płatków owsianych lub jęczmiennych,
  • 3 płaskie łyżeczki cukru,
  • 3 czubate łyżeczki soli,
  • 2 szkl. wody gazowanej,
  • 2 szkl. wody ciepłej,
  • zakwas.

    Sposób przygotowania:

    Wszystko razem wymieszać, jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać wody.
    Wyłożyć do dwóch wysmarowanych blaszek keksówek.
    Włożyć z tego ciasta 3/4 słoika na zakwas na następny raz.
    Ciasto w blaszkach odstawić na 12 godz. do wyrośnięcia. Piec 1 godz. 15 min w temp. 175C.
    Smacznego!