Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Szybka i prosta w przyrządzeniu zupa -pół krem dla dwóch osób. Jej walorem jest niska cena produktów. Przepis własny.


Składniki:

  • marchew
  • 1/2 selera (tzn. mały kawałek)
  • 1/2 pora (por zostanie usunięty z zupy)
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • ząbek czosnku (można więcej)
  • 250 gram brokułów (najlepsze są świeże)
  • jogurt naturalny
  • natka pietruszki
  • 1/2 kostki grzybowej
  • sól, pieprz ziołowy (dużo)
  • H2O 😛

    Sposób przyrządzania:

    Brokuły gotujemy „al dente”.
    W drugim garnku startą na tarce pietruszkę, marchew, seler (por wkładamy w kawałku bowiem po ugotowaniu go wyjmujemy) gotujemy przez ok. pięciu minut bez przypraw (warzywa wrzucamy do ok. 500 mil wody).
    Po tym czasie dodajemy 1/2 kostki grzybowej, sól oraz pieprz ziołowy.
    Gotujemy aż warzywa zmiękną.
    Po ugotowaniu warzyw oraz brokuł, miksujemy odcedzone brokuły z wywarem warzywnym.
    Po zmiksowaniu łączymy krem z wywarem.
    Dodajemy starty czosnek, wg uznania jogurtu (używam go zamiast śmietany) oraz poszatkowaną natkę.
    SMACZNEGO !!!


    Nadesłał/a: Kornelia…