Pizza domowa
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wymieszaj mąkę z drożdżami, dodaj sól, cukier oraz 2 łyżki oliwy, możesz również dodać pieprzu (ja tak robię). Dolej podgrzane mleko i tyle wody (ok. 3/4 szklanki), aby zagnieść gładkie ciasto. Jeśli uznasz, że ciasto jest zbyt rzadkie i przykleja sie do rąk, dosyp trochę mąki, jeśli okaże się zbyt twarde, to dolej wody. Dobrze jest także długo ugniatać ciasto, bo wtedy staje się ono jeszcze smaczniejsze :).
Ciasto nakryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Blachę do pieczenia wysmaruj resztą oliwy. Rozłóż ciasto (możesz je rozwałkować lub rozciągnąć palcami, nadając mu ksztalt prostokąta lub koła) i posmaruj koncentratem pomidorowym. Ułóż ulubione dodatki. Calość posyp ziołami (ja posypuje ziołami prowansalskimi) i startym żółtym serem. Piecz pizzę przez 20-25 min. w temp. 180st.
Jedz z keczupem i… z uśmiechem. :))
Smacznego.
Nadesłał/a: Ania
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.