Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • 3 małe marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 mały pomidor
  • 1 mała cebula
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mały kawałek selera
  • 1 liść laurowy
  • 1 litr wody
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • szczypta pieprzu kolorowego
  • szczypta koperku suszonego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta majeranku
  • szczypta bazylii
  • szczypta słodkiej papryki
  • spora szczypta curry
  • garść świeżego lub mrożonego szczypiorku
  • sól do smaku

    Sposób przygotowania:

    Przygotowujemy mały garnek do którego wrzucamy: obrane i starte na tarce warzywa (seler, korzeń pietruszki oraz marchewki), pomidora i cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, drobno posiekane ząbki czosnku i szczypiorek, łyżeczkę siemienia lnianego, sól do smaku, szczyptę kolorowego pieprzu, koperku, gałki muszkatołowej, majeranku, bazylii, słodkiej papryki oraz połamany na drobno liść laurowy oraz zgniecione na miazgę ziela angielskie. Wszystkie składniki zalewamy litrem wody, mieszamy i stawiamy na gaz. Doprowadzamy do wrzenia.
    Do osobnej miseczki wlewamy dwie łyżki sosu sojowego, dwie łyżki śmietany 18% i łyżeczkę przecieru pomidorowego. Dodajemy 3-4 głębokie łyżki wywaru z gotującej się zupy i mieszamy. Dolewamy do zupy. Gotujemy do wrzenia. Zdejmujemy z gazu i miksujemy zupę. Ponownie stawiamy na gaz, doprowadzając do wrzenia.
    Zupa jest już gotowa. Jest pyszna i ma ciekawy smak. Smacznego.


    Nadesłał/a: waszakicia