Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Łatwy i szybki do zrobienia 🙂


Składniki:

  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 2 papryki czerwone
  • 3 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • paczka granulatu sojowego (150g)
  • paczka białego ryżu
  • koncentrat pomidorowy (nie jest konieczny)
  • majeranek
  • tymianek
  • sól i pieprz

    Sposób przygotowania:

    Marchewkę i pietruszkę ugotować. Osobno usmażyć paprykę i cebulę. To czy pokroimy to w kostkę czy paski nie ma znaczenia bo i tak wszystko będzie zmielone. Granulat sojowy ugotować i odsączyć.
    Teraz potrzebna będzie maszynka do mielenia z tarczką z najmniejszymi dziurkami (przez mięsożernych nazywana maszynką do mielenia mięsa:)). Pierwszy do mielenia idzie ugotowany granulat. Można go zmielić dwa razy. Później mielimy marchewkę, pietruszkę, cebulę, paprykę i czosnek. Wszystko razem mieszamy i przyprawiamy. Na koniec dodajemy ugotowany ryż (nie zmielony!! bo wyjdzie z tego papka). Ja dodałam trochę koncentratu ale nie jest konieczny. Zależy kto co lubi 🙂 Tego paprykarza wyjdzie dosyć dużo. Warto spróbować bo smakuje jak kupny ale nie jest nafaszerowany konserwantami i innymi „zdrowymi dodatkami” :).
    Powodzenia w gotowaniu 🙂


    Nadesłał/a: martoszka