Paprykarz
Łatwy i szybki do zrobienia 🙂
Składniki:
Sposób przygotowania:
Marchewkę i pietruszkę ugotować. Osobno usmażyć paprykę i cebulę. To czy pokroimy to w kostkę czy paski nie ma znaczenia bo i tak wszystko będzie zmielone. Granulat sojowy ugotować i odsączyć.
Teraz potrzebna będzie maszynka do mielenia z tarczką z najmniejszymi dziurkami (przez mięsożernych nazywana maszynką do mielenia mięsa:)). Pierwszy do mielenia idzie ugotowany granulat. Można go zmielić dwa razy. Później mielimy marchewkę, pietruszkę, cebulę, paprykę i czosnek. Wszystko razem mieszamy i przyprawiamy. Na koniec dodajemy ugotowany ryż (nie zmielony!! bo wyjdzie z tego papka). Ja dodałam trochę koncentratu ale nie jest konieczny. Zależy kto co lubi 🙂 Tego paprykarza wyjdzie dosyć dużo. Warto spróbować bo smakuje jak kupny ale nie jest nafaszerowany konserwantami i innymi „zdrowymi dodatkami” :).
Powodzenia w gotowaniu 🙂
Nadesłał/a: martoszka
1 komentarz
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Paprykarz
Bardzo dobry zastępnik tradycyjnego paprykarza. Świetna pasta na każdą kanpkę, smaczny i prosty w przygotowaniu, do tego pozbawiony zbędnych sybstancji polepszających smak i sapach jakie są stosowane w tych kupnych.
Czekałem na ten przepis całe moje wegetariańskie życie 😀