Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • 1 kubek małej francuskiej soczewicy (puy), może być też inny rodzaj
  • 2 kubki wody
  • 1 mała cukinia, pokrojona w plasterki
  • 1 średniej wielkości marchewka, pokrojona
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 łyżka stołowa mirinu
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego, posiekanego
  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu lub kilka listków świeżego, posiekanego
  • sól morska i pieprz do smaku
  • nać pietruszki do posypania

    Sposób przyrządzania:

    Gotuj soczewicę razem z tymiankiem i rozmarynem w ciężkim garnku aż będzie miękka (około 20 minut). Dodaj pieprz i sól do smaku. Na patelnię wlej olej, dodaj czosnek i smaż ok. ½ minuty na średnim ogniu. Dodaj marchewkę i cukinię i smaż jeszcze minutę. Dodaj odrobinę soli i mirin, przykryj i duś warzywa przez 2 minuty na małym ogniu. Następnie dodaj je do soczewicy. Podawaj gorący gulasz posypany zieloną pietruszką.


    Nadesłał/a: hito.pl