Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Zmodyfikowany przepis indyjski 😉


Składniki:

  • duża główka kapusty białej drobno poszatkowanej
  • 8-10 ziemniaków
  • puszka pomidorów w zalewie
  • 3 marchewki
  • sól zwykła i ziołowa
  • garam masala
  • kurkuma
  • kminek indyjski
  • cynamon (najlepiej w kawałkach)
  • masło (najlepiej sklarowane)

    Sposób przygotowania:

    Ziemniaki myjemy, kroimy w drobną kostkę, układamy w foremce, zalewamy oliwą lub obkładamy wiorkami masła, solimy solą ziolową i wstawiamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na pół godziny.
    W dużym garze rozgrzewamy masło, wrzucamy na nie szczyptę kminku i kurkumy oraz łyżeczkę garam masali, smażymy przez parę sekund intensywnie mieszając. Wrzucamy kapustę, dokladnie mieszamy, aż nabierze ładnego koloru. Dolewamy trochę wody i dusimy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Po 10 minutach dodajemy startą marchew oraz sól wg. uznania i dusimy dalej do miękkości (zajmie to co najmniej pół godziny). Gdy jest prawie gotowa, wrzucamy kawałki cynamonu, pomidory (można dodać całą lub pół puszki, w zależności od tego, jaką się konsystencje lubi) oraz upieczone ziemniaki. Mieszamy, po 5 minutach nakładamy do miseczek, spożywamy.