Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Idealny do naleśników, racuchów, na kanapkę albo jako samodzielny deser.


Składniki:

  • 2 kg jabłek
  • 2-3 łyżki cukru
  • woda

    Sposób przygotowania:

    Jabłka obrać, wydrążyć, pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do garnka i zalać do 1/3 wodą. Zasypać cukrem (ilość cukru zależy od indywidualnych upodobań). Dusić na małym gazie pod częściowym przykryciem aż woda wyparuje i mus zgęstnieje (powstanie papka).
    Przełożyć do wyparzonych i osuszonych słoików. Szczelnie zamknąć i pasteryzować przez 15 minut. Słoiki odstawić na ściereczkę do góry dnem aż do wystygnięcia.Smacznego!


    Nadesłał/a: ryfka