Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Ciasteczka wymyślone przeze mnie w chwili, gdy w studenckim mieszkanku zabrakło słodyczy, a mój mózg uparł się, że koniecznie trzeba zjeść coś słodkiego.


Składniki:

  • kasza manna
  • woda
  • olej roślinny
  • cukier
  • przyprawy korzenne
  • opcjonalnie: płatki owsiane, zarodki pszenicy

    Sposób przygotowania:

    Wsypać do pojemnika kaszę mannę. Dodać nieco oleju, wymieszać. Dodać tylko tyle wody, aby dało się wymieszać masę (w przeciwnym razie nasze ciasteczka będą piec się przez najbliższe milenium). Posłodzić do smaku, dodać przyprawy. Można dodać inne składniki. Uformować niewielkie ciasteczka (ja osobiście lubię, gdy są dość grube, wtedy mają twardą skorupkę i nieco bardziej miękki środek). Piec w temperaturze ok. 190 stopni aż do momentu, w którym uznamy, że ciasteczkom wystarczy (np. do chwili, w której lekko się zarumienią, chyba, że ktoś preferuje je w wersji surowej…), przy nagrzanym piekarniku. Idealne do kawy.


    Nadesłał/a: Anna Siedlecka