Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Przepyszne curry, łączące smak ostry i słodki.


Składniki:

(proporcje na ok. 2-3 porcje, co, rzecz jasna, zależy od apetytu…)

  • 1 kostka miękkiego, niemarynowanego tofu
  • mleko kokosowe w proszku (wystarczy pół paczuszki)
  • 1-2 łyżki stołowe miodu
  • curry
  • butter chicken masala (dostepny w sklepach wegetariańskich)
  • mrożone warzywa (np. fasolka szparagowa)
  • ok. 1/2 szklanki śmietany 12%
  • nieco tłuszczu do smażenia
  • 2 średniej wielkości cebulki

    Sposób przygotowania:

    Na początku wrzucamy na patelnię miód, tłuszcz i przyprawy, lekko podgrzewamy. Wrzucamy pokrojoną (np. w poprzek, w talarki) cebulkę i podsmażamy. Zanim się zarumieni dorzucamy tofu i przez chwilę smażymy. Warzywa wrzucamy na patelnię i przykrywamy. Można dodać nieco wody. Dusimy. Kiedy warzywa są miękkie, dodajemy śmietanę i mleko kokosowe. Wszystko razem podgrzewamy parę minut, sprawdzamy, czy potrawa jest dobrze przyprawiona, solimy.
    Podajemy z ulubionym gatunkiem ryżu. Sugeruję ryż basmati lub jaśminowy.
    Smacznego!!!:)


    Nadesłał/a: Anna Siedlecka